Wat is een lipdub precies?

Een lipdub is een videoclip, bestaande uit één enkele opname, waarin je met een groep mensen een nummer uitbeeldt. Dat is meteen de leukste uitdaging: zonder te stoppen met filmen in een non-stop shot een videoclip maken. We lopen met de camera door een grote filmset heen, vol unieke momenten die jullie hebben bedacht en uitgebeeld. Doorgaans kom je meerdere malen in beeld op een andere locatie. Er is daardoor veel dynamiek tijdens het maken. Lees gerust meer over onze workshops om je verder te inspireren.

Uiteindelijk lijken de meeste lipdubs op eenvoudige videoclips, hoewel vele toch goed voorbereid en geproduceerd zijn. Vaak met de hulp van een productiebedrijf zoals ons met professionele steadicam of gimbal. De meest populaire lipdubs worden zo gefilmd dat ze uit een lang en continu shot bestaan, waarin de camera reist door verschillende kamers en situaties in bijvoorbeeld een kantoorgebouw, school of universiteit. Bekijk zeker eens onze voorbeelden.

Iedereen kan lipdubben
Een lipdub maken staat garant voor veel samenwerking, creativiteit, saamhorigheid en heel veel plezier. Het ideale concept waaraan iedereen kan deelnemen. Jong en oud. Goed of slecht ter been. Uitbundig of ingetogen. Actief of ontspannen. Iedereen kan lipdubben. Dankzij de dynamische filmwijze wordt iedereen bij het complete filmproces betrokken op een manier die bij hem/haar past. Er is altijd differentiatie, maatwerk en een passende rol mogelijk. Daarom is het maken van een lipdub al jaren een succes voor een vrijgezellenfeest, teambuilding en familiedag.

Tijdsduur
Een lipdub duurt meestal tussen de drie en vier minuten, en er werken tussen de 10 en soms wel 500 mensen aan mee. Lipdubs zijn al jaren erg populair dankzij de komst van sites als YouTube. De lipdubs worden erg vaak bekeken, ook doordat de mensen die meespelen naar de filmpjes linken op Twitter of Facebook. Populaire lipdubliedjes zijn liedjes met een vrolijke melodie.

Promotie
De achterliggende gedachte van een lipdub is steeds vaker die om de school of het bedrijf te promoten. Ze kunnen immers door een lipdub laten zien welke faciliteiten ze te bieden hebben, en wat ze laten zien hebben ze zelf in de hand.

Ook wordt een lipdub gemaakt onder het mom van een schoolproject of een teambuilding. Nog een reden om een lipdub te maken is de gezelligheid die de opnames bieden. Er ontstaat een band tussen de acteurs en dat komt de algemene sfeer die op de school of op de werkvloer hangt en voor alle deelnemers van een vrijgezellenfeest ten goede, en zorgt ervoor dat studenten of collega’s dichter tot elkaar komen.

Belangrijk bij een lipdub

  • Spontaniteit: Het lijkt alsof iemand het idee ter plaatse heeft bedacht, zijn videocamera gepakt heeft en iedereen spontaan mee laat gaan in zijn idee.
  • Authenticiteit: De mensen, de productie en de situatie lijkt echt.
  • Deelname: De video bestaat niet uit een specifiek persoon die playbackt, maar een groep, die allemaal spontaan deel (lijken te) nemen, en zich gedragen naar de melodie en of de tekst van het nummer.
  • Lol: De mensen in de video hebben een hoop lol samen.
Wat is een lipdub precies?
Schuiven naar boven